ads

  10.sınıf edebiyat 1.dönem 1.yazılı soruları 2024,meb örnek yazılı soruları,10.SINIF EDEBİYAT 1.DÖNEM 1.YAZILI,10.SINIF EDEBİYAT 1.DÖNEM 1.YAZILI MEB,10.sınıf edebiyat 1.dönem 1.yazılı soruları 2024,meb örnek yazılı soruları, 10. sınıf meb örnek yazılı soruları 10. sınıf 1. dönem 1. yazılı meb örnek yazılı soruları


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  10.sınıf edebiyat 1.dönem 1.yazılı soruları 2024, üzerine bir paylaşım yazacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız



KAYNAK: kalasikhoca

Türk milleti için gece uyumadım, gündüz oturmadım kardeşim Kül Tigin ile iki şad ile ölesiye bitesiyeçalıştım... Ondan sonra, Tanrı yardım ettiği için, ölecek milleti dirilttim, çıplak milleti giydirdim, yoksul milletizengin ettim, az milleti çok ettim. Başka milletlerden daha iyi kıldım... Türk-Oğuz Beyleri ve milleti, işitin!Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe Türk milleti, senin devletini ve töreni kim yıkıp bozabilir?

1.Bu parça, edebiyatın hangi bilim dalı ile doğrudan ilgisini göstermektedir?

Orhun Abideleri, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile II. Göktürk Devleti Dönemi’nde dikilmiş mezar taşlarıdır. Bulundukları tarihte Türk tarihinin ilk yazılı belgeleri olarak kabul edilen kitabelerin en önemlileri Tonyukuk (716), Kül Tigin (732) ve Bilge Kağan (735) adına dikilmiştir

2.Bu parçada sözü edilen kitabeler, Türkçenin hangi dönemine aittir?



“Giriş” üniteleri ünite tablosunda belirtilen kendi konuları çerçevesinde ele alınacaktır.

Orhun Abideleri, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile II. Göktürk Devleti Dönemi’nde

dikilmiş mezar taşlarıdır. Bulundukları tarihte Türk tarihinin ilk yazılı belgeleri olarak kabul edilen

kitabelerin en önemlileri Tonyukuk (716), Kül Tigin (732) ve Bilge Kağan (735) adına dikilmiştir


3.Bu şiir Türk edebiyatının hangi dönemine ait olabilir, şiirden hareketle dönemin iki özelliğini yazınız.

Begler atın argurup

Kadgı anı torgurup

Mengzi yüzi sargarıp

Körküm angar türtülür



4.Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabelerden üçünün ismini yazınız.




Gerçek ya da gerçeğe yakın olaylar anlatılır. Geleneksel bir içeriği olan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak baktarılan halk edebiyatı ürünlerindendir. Genellikle aşk ve kahramanlık konularını işler. Kişilerin olağanüstüözellikleri oldukça sınırlıdır. Belirli anlatıcıları vardır. Bu kişiler genellikle meddahlardır. Nazım-nesir iç içedir.

5.Bu parçada tanıtılan yazı türü hangisidir?




Aldı Kerem:

Kerem’im söylenir adım,

Arşa dayandı feryadım,

Elden gitti bir muradım,

Yanarım Aslı’m yanarım.

Kerem bunları söylerken tepesinden cayır cayır yanıp kül oldu ve külü odanın ortasına döküldü. Aslı Han bunu görünce başladı feryada. O feryat ederken Halep’in içinde olan gelinlik kızlar geldiler: “Niçin ağlarsın?” dediklerinde Aslı Han bakalım kızlara ne söyledi:

Sağlığında çekmez idim nazını,

Bastı yaktı ciğerimin közünü,

Açın mezarını görem yüzünü,

Yandı Kerem saldı beni bu derde.

Aslı külün başında kırk gün bekledi. Sonra kül etrafa dağılmaya başladı. Aslı külleri toplarken saçından tutuşup yanarak Kerem’in külüne karıştı.


6.Bu parça hangi metin türüne aittir? Parçadan hareketle türün iki özelliğini yazınız.



7.Bu parçada kullanılan anlatım biçimi hangisidir?

Dirse Han’ın hatunu, oğlancığının ilk avıdır diye attan aygır, deveden buğra, koyundan koç kestirdi. Oğuz beylerine ziyafet vereyim, dedi. Toparlanıp yerinden kalktı, kırk ince kızı beraberine aldı. Dirse Han’a karşı vardı, başını kaldırdı, Dirse Han’ın yüzüne baktı. Sağ ile soluna göz gezdirdi, oğlancığını görmedi. Kara bağrı sarsıldı, bütün yüreği oynadı, kara sürme gözleri kan yaş doldu.


Hayber Yahudileri, uzaktan tanımadıkları birinin belinde kılıcı, at üstünde doludizgin kendilerine doğru yaklaştığını görünce, şaşkınlık içinde kaldılar. Yirmi bin kişilik ordunun, ele geçirme konusunda çaresiz kaldığı bir kaleyi, acaba bu atlı adam tek başına ele geçirme sevdasına mı düşmüştü? Yahudiler, buna fazlabir olasılık vermemekle beraber, onun barış istemek için gelmediğini anlamakta gecikmediler.

8.Bu parçada kullanılan fiilimsileri tespit ediniz ve türlerini yazınız.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS