ads

 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,




onedebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023 üzerine bir paylaşım yazacağız. 


KİTABIN PDF si İÇİN TIKLAA

CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023

.
.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 144

Fethi Naci ise Aşk-ı Memnu romanı için “Halit Ziya Uşaklıgil, Aşk-ı Memnu’da 19. yüzyılın sonunda yaşayan zengin ve aylak bir toplum katının hayat tarzını; varlıklı, geleneksel Türk ailesinin Batılı yaşama biçiminin etkisi altında çözülüp alt üst oluşunu, yozlaşmasını; bu toplum katının yaşadığı ve eğlendiği yerleri, (…) bu insanların sorunlarını, dünyaya ve insanlara bakış açılarını, bu insanlar arasındaki ilişkileri anlatıyor.” görüşünü ortaya koyar.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Aşk-ı Memnu” metnindeki olayların sırasına dikkat ederek “olay örgüsü” ile “olay” arasında nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Roman açılışı Peyker ile Nihat’ın evlenmesi ile başlar.  Nihat bir devlet memurudur ve Peyker ile evlenme nedeni asilzade bir aileye sahip olmaktır. Servet-i Fünun dönemi romancılarının toplumsal konularda roman yazmadıkları bilinmektedir. Oysa realist akım, toplumsal konulara daha yakın bir akımdır. Batı’ya ya da Rusya’ya baktığımızda realist akımla yazılan birçok romanın aynı zamanda toplumsal konuları da işler( E. Hemingway (Çanlar Kimin İçin Çalıyor,  J.Steinbeck (Gazap Üzümleri). Bu bakımdan da birçok eleştirmen ya da okur Aşk-ı Memu’nun yazılma amacını da konusunu da toplumsal bir konuya bağlar.  Bu konuyu Aşk-ı Memnu için yapılan eleştiriler başlığında zaten inceleyeceğimiz için sadece küçük bir giriş yaparak asıl konuya giriyoruz.

2. Metindeki kişileri belirleyerek bunlarla ilgili istenenleri aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Metindeki Kişilerin Birbirleri ile Olan İlişkisi

  • Cevap: Realist romancılardan Balzac, Zola ve Flaubert’i takip eden Uşaklıgil, onların da titizlikle uyguladığı bir durumu Aşk-ı Memu’da uygular.  Karakterlerin kişilikleri ile olaylar bağlantılı olmalıdır; ayrıca karakterler yaşanan olaylara göre değişiklik göstermeli idi.  Aşk-ı  Memnu da bu bağlantı uygulanmıştır. Bihter de bunun en güzel örneğidir.

Metindeki Kişilerin Olay Örgüsündeki İşlevleri

  • Cevap: Aşk-ı Memnu romanında Bihter’in nasıl iyiden kötüye döndüğü, buna nelerin neden olduğu tahlil edilmektedir. Tıpkı G. Flaubert’in Madam Bovary’sinde olduğu gibi karakterin nasıl “kötü” ve “yanlış” yola sürüklendiği görülmektedir. Aslında romanı kapattığımızda Nihal’e katıksız ve net olarak iyi diyebiliyoruz ( çünkü romantik akımlarda karakterler uç noktada yer alır; ya iyidir ya da kötüdür) ama Bihter için sadece kötü diyemiyoruz. Bu da aslında Bihter karakterinin başarılı olarak kurgulandığını gösterir.

3. Metin kişilerinden hangileri tip, hangileri karakter özelliği göstermektedir? Niçin?

  • Cevap: Bülend, Matmazel De Courton, Şakire, Şayeste, Nesrin, Beşir tiptir. Behlül ile Bihter ve biraz da olsa Nihal karakteri ise karakterdir.

4. Metinde olay akışını yönlendiren temel çatışma nedir? Temel çatışmaya bağlı olarak gelişen diğer çatışmaları belirleyiniz. Bu çatışmalar fiziksel, psikolojik, toplumsal, kültürel vb. niteliklerden hangilerini taşımaktadır?

  • Cevap: Aşk-ı Memnu’yu yorumlamak için kimi merkez aldığımız çok önemlidir.  Halit Ziya Uşaklıgil, bu romandaki başkarakterin ya da ana temanın ne olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmamak konusunda çok ketumdur.  Yalnız adından da anlaşılacağı üzere bu bir yasak aşk romanıdır. Bu bakımdan roman boyunca Bihter’in gidişatını Berna Moran 3 ana kısımda inceler:

Genç kızlık emellerine kavuşacağı umudu ile zengin Adnan Bey ile evlenen ve görevini yapmaya çalışan Bihter… Hayal kırıklığına uğradığı için mutluluğu yasak bir sevgide bulan Bihter… Bıkıldığını ve terkedildiğini anlayarak kıskançlıkla boğulan ve intikam için her şeyi yıkıp intihar eden Bihter…

5. Bihter ile Behlul iradeli davranıp tutkularına yenilmemiş olsalardı sizce roman nasıl bir sonla biterdi?

  • Cevap: Behlül yurtdışına giderdi. Bihter ise sadık eş rolünü oynayarak Adnan Bey ile olan evliliğini kağıt üzerinde de olsa devam ettirirdi.

6. Gündelik hayatta metindekilere benzer kişilere rastlanabilir mi? Niçin?

  • Cevap: Evet rastlanabilir. Çünkü kahramanlar zaten aslında günlük hayattan alınmıştır. O günlerde evlerde hizmetçi olarak çalışanlar olduğu gibi günümüzde de aynı şekilde çalışanlar vardır.

7. a. Aşağıdaki metni okuyunuz.

REALİZM

XIX. yüzyılda başlayan, gerçeği ve doğayı değiştirmeden, olduğu gibi çirkinlikleri, bayağılıklarıyla yansıtmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı. (…) Gerçekçilik (realizm) akımı, toplumu incelemek, toplum ve insan gerçeklerini aldatmacasız bir biçimde yansıtmak, eleştirmek düşüncesinden kaynaklanmıştır. Akımın oluşmasında bu yüzyılda doğan olguculuk (positivisme) felsefesinin büyük payı olmuştur. (…) XIX. yüzyılın ikinci yarısını derinden etkilemiştir bu görüş. Doğal olarak edebiyata da yansımıştır. Araştırma, gözlemleme; olay ve olguları ortaya çıkış, gelişiş süreci içinde değerlendirme sanatçıların tuttukları bir yol olmuştur.
(…)
Emin Özdemir Edebiyat Bilgileri Sözlüğü

  • Cevap:

b. Metinde verilen bilgiler “Aşk-ı Memnu” adlı metne nasıl yansımıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Halit Ziya, bu romanını realist bir bakış açısıyla yazmıştır. Bundan dolayı da yukarıda yazıldığı gibi aslında eseri o dönem toplumuna ayna tutan ve gerçekleri olduğu gibi okura sunan bir yapıdadır. Bu bakımdan bu eleştiri bence romanın doğru bir şekilde eleştirildiğini gösterir.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

.
....

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS