10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 154
Dil Bilgisi
Aşağıda verilen cümlelerin yüklemine göre türünü belirleyerek karşısına yazınız.
Bu sırada Felâtun Bey büyücek kalemlerin birinde memurdu.
- Cevap: İsim cümlesidir.
Ancak, hani ya kalemlerde kimi efendiler vardır ki, ileride devletinin en büyük makamlarını hakkıyla tutabilmek için kâtiplik zamanını gece gündüz çalışmak ve içinde bulunduğu dairenin değil, belki devletin bütün işleri konusunda bilgi kazanmak için iğne iplik olarak çalışırlar.
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Böyle çalışkan kimseleri tanırsınız ya! Bizim Felâtun Beyefendi bunlar dan değildi.
- Cevap: İsim cümlesidir.
Nesine gerek?
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Ayda en az yirmi bin kuruş geliri olan bir babanın bir tek oğlu olup, kendisiyse felsefî düşüncelerini gerçekten Eflâtunlardan daha ince bulmakla dünyada yirmi bin kuruş geliri olan adamın başka hiç bir şeye gereksinmesi kalmayacağını düşünmüş ve erdemleriyle olgunluğunuysa kendisi (de) beğenmiş olduğundan, Cuma günü kesinlikle bir gezinti yerine gidip cumarte – siyse dünkü yorgunluğu çıkarır ve pazar günü gezinti yerleri daha alafranga olduğundan gitmezlik edemez.
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Pazarın yorgunluğunu dahi Pazartesi(leri) çıkarır.
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Salı günü kaleme gitmeye hazırlanıyor ise de havayı uygun görünce Be – yoğlu’nun kimi ziyaret yerlerini, baba dostlarını, arkadaşları, vb.’yi ziyaret isteği o günü dahi tatil ettirir.
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Çarşamba günü kaleme gidecek olursa saat altıdan dokuza kadar olan vakti ancak o haftanın olaylarını anlatmaya bulabilip, akşam için mutlaka iki dalkavukla gelir.
- Cevap: Fiil cümlesidir.
Belirlediğiniz isim ve fiil cümlelerinin metindeki işlevlerinin ne olduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Metinde olayların akışını ve hareketleri-durumları okura daha iyi anlatabilmek hissettirebilmek için kullanılmışlardır.
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 154
.....
Yorum Gönder