11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022
11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,
11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-gezegen-yayinlari-sayfa-195
ONEDEBİYAT.NET ' in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
on edebiyat= on numara edebiyat
.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Kemal Tahir’in “Devlet Ana” adlı romanı Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarım anlatan tarihî bir romandır. Romanda Kemal Tahir, kişisel tarih felsefesini somutlaştırma çabası içerisindedir. Romanda Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde yaşamış tarihî gerçekliği olan kişiler (Osman Bey, Ertuğrul Bey, Orhan Bey, Şeyh Edebâli, Yunus Emre…) yer almaktadır. Bu tarihsel gerçekliği olan kişilerle birlikte romanda yazarın yarattığı kişiler de (Şövalye Notus Gladyüs, Keşiş Beni- to, Bacıbey, Mavro…) vardır. Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarındaki gerçek olaylardan ilham alan Kemal Tahir kendi hayal dünyasındaki olayları da olay örgüsüne dâhil etmiştir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Metinde tarihî gerçekliği olan kişiler kimlerdir? Bunların metnin kurgusu içinde tip ya da karakter özelliği gösterip göstermediğini belirleyiniz.
- Cevap: Romanda Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde yaşamış tarihî gerçekliği olan kişiler Osman Bey, Ertuğrul Bey, Orhan Bey, Şeyh Edebâli, Yunus Emre yer almaktadır. Osman Bey, Ertuğrul Gazi romanda karakterdirler. Çünkü yaşamları roman ilerledikçe değişiklikler gösterecektir. Şeyh Edebâli, Yunus Emre ise tiptirler çünkü romanda hep aynı özellikleri ile yer alırlar.
2. Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Devri’ndeki olayların metinde anlatıldığı gibi yaşanmış olması mümkün müdür? Neden?
- Cevap: Hayır değildir çünkü her ne kadar gerçeklerden yararlanarak yazılsa da eser bir yazarın kurgu dünyasına aittir ve olayların tıpatıp yaşanması mümkün değildir.
3. Metinden, metinde sözü edilen dönemle ilgili olan kelime ve kelime gruplarına örnek veriniz. Yazarın bu tip ifadelere yer verme sebebini açıklayınız.
- Cevap: “Tebriz kervanının bezirgânıyla”, “Bir eli kılıcının tutamağında, bir eli bıyığında”, “Bizim hisarımız at sırtıyla yalın kılıç” gibi ifadeleri örnek gösterebiliriz.
4. Metnin üzerine kurgulandığı temel çatışma nedir?
- Cevap: Kemal Tahir, romanını, öncelikle cinayet vak’ası üzerine kurar. Ancak diğer yandan Türklerin devlet kurmaktaki yeteneklerini sergiler.
5. Metnin anlatıcısı kimdir? Bu anlatıcının bakış açısını söyleyiniz. Metinde anlatıcı ve anlatıcı bakış açısının değiştiği bölümler var mıdır? Belirleyiniz.
- Cevap: Anlatıcı yazarın kendisidir. Üçüncü tekil kişi vardır ayrıca da bakış açısı olarak ilahi bakış açısının kullanıldığını söyleyebiliriz. Özellikle metinde yer alan şu kısımdan bunu anlarız: “Bu arada Osman Bey çevredeki hüküm ve nüfuzunu artırmakta; topraklarını genişletmekte, beyliğini bir devlet hâline getirmektedir. Konya sultanlığına gönderdiği elçinin anlattıkları Osman Bey’i daha da hareketli olmaya zorlar.”
6. “Dostluk” hangi değerler üzerine bina edilir? Osman Bey’le Şeyh Edebâli’nin ilişkisinde bu değerlerden hangileri ön plandadır?
- Cevap: Hayatı anlamlı bulmanın, mutlu olmanın ve önemli olduğumuzu hissetmenin yolu güzel dostluklardan geçer. Dostluğun olduğu yerlerde insani değerler gelişir ya da insani değerlerin olduğu yerlerde dostluklar çoğalır. Çünkü dostlukların olduğu yerde sevgi, erdem, sohbet vardır. Medeniyet bu kavramların üstünde yükselir. Dostluk, hep aradığımız kutsadığımız, önemsediğimiz bir duygudur. Bir dostumuz yoksa dünyada kendimizi yalnız ve garip hissederiz.
.
Yorum Gönder