10.SINIF EDEBİYAT KİTABI CEVAPLARI BİRYAY YAYINLARI SAYFA 220
10.SINIF BİRYAY YAYINLARI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI SAYFA 150, 10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI 220, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI BİRYAY YAYINLARI,
Değerli takipçilerimiz onedebiyat.net olarak kitap cevaplarını güncel ve özgün şekilde hazırlamaktayız.. bizi takip edin ve arkadaşlarınıza sitemizi duyurur iseniz seviniriz. 10.sınıf türk dili ve edebiyatı açısından internetin en kaliteli sitesi biziz :)
10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI BİRYAY YAYINLARI SAYFA 220
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 220 Cevabı
4. Adaya gelen Türk askerleri içinde Mehmet’in babasının olmasına nasıl bir tepki verdiniz?
- Cevap: Biraz romantik buldum. Biraz da günümüz Türk dizilerine Yeşilçam filmlerine benzettim. Bence olmasa idi daha gerçekçi bir eser izlenimi bırakacaktı.
5. Metnin temasını bulunuz. Temanın dönemin gerçekliğiyle olan ilişkisini belirleyiniz.
- Cevap: Metinde geçen kahramanlardan bazıları tarihsel kişilikler olarak gerçekte var olan insanlardır. Ancak yine de bir edebi metin olduğu için gerçekten faydalanarak kurgulanmış bir hayal ürünü eser diyebiliriz.
Musahipzade Celal oyunlarında seyircide merak ve heyecan uyandırmak için daha çok milliyetçilik ve vatanperverlik duygularını harekete geçirme yoluna başvurmuştur. Tarihî oyunlarında da dramlarında da Türkçülük konusuna değinmekte, hatta bu konuda kendi söylemek istediği bazı şeyleri kahramanlarına söyletmektedir.
7. Bu bilgiler ışığında vatanpervelik duygularının olduğu kısımları ve kahramanlara söylettiği kendi düşüncelerini tespit ediniz.
- Cevap:
- Bir Türk’ün bir parça tarih bilmesi, başka bir lisana aşina olması sizleri hayret içinde bıraktı. Siz Türkleri ne sanıyorsunuz?
- Cesaretle yaratıldık. Bir Türk neferi en büyük kumandanı gibi düşünür, onun gibi söz söyler. Türkler için bu noktada kumandanla neferin farkı yoktur
- Ben kimsenin dinine, imanına tecavüz edilmeyen Türk memleketinde doğdum, büyüdüm.
- Biz Türkler barbar, vahşi değiliz. Vahşi, barbar sizsiniz. Biz sizin memleketlerinize adaletle girdik.
Eleştirel Okuma
1. Okuduğunuz metnin tutarlılığını sorgulayınız.
- Cevap:
2. Musahipzade Celal’in böyle bir eser kaleme almasının nedenlerini Millî Edebiyat Dönemi’nin içinde bulunduğu siyasi ortamı düşünerek tartışınız.
- Cevap:
3. “Yazarın eserleri edebî değerinden ziyade rolü canlandıran oyuncunun kişisel yorumuna açık olması nedeniyle bir dönemde aranan, izlenen, istenen ürünleri olduysa da zamanla çağdaş tiyatro beğenisinin gerilerinde kaldı.” Muhasipzade Celal’in eserlerine yapılan bu eleştiriyi metinden yola çıkarak değerlendiriniz.
- Cevap:
.....
Değerli takipçilerimiz onedebiyat.net olarak kitap cevaplarını güncel ve özgün şekilde hazırlamaktayız.. bizi takip edin ve arkadaşlarınıza sitemizi duyurur iseniz seviniriz. 10.sınıf türk dili ve edebiyatı açısından internetin en kaliteli sitesi biziz :)
Yorum Gönder